Saturday, December 4, 2010

Mentaliti Bolasepak Malaysia?

Apabila kakibola terbaca laporan akhbar tentang penarikan diri Selangor dari saingan Piala AFC 2011, memang terkejut sangat. Perkhabaran ini hadir selepas Negeri Sembilan lebih awal menyatakan pendirian mereka untuk tidak turut serta dalam pertandingan serantau benua Asia. Alasan yang diberikan oleh kedua-dua wakil pasukan ialah ketiadaan pemain import bagi memantapkan cabaran mereka di pentas antarabangsa tersebut jelas amat mengecewakan.
Alangkah malangnya apabila Piala AFC yang seharusnya menjadi pentas terbaik untuk menimba pengalaman serta memperolehi pendedahan peringkat tertinggi, wakil Malaysia yang mendapat peluang bertindak untuk menarik diri. Bayangkan kelab-kelab di seluruh dunia tidak kira dari pelusuk benua mana sekalipun, bekerja keras untuk menempatkan diri mereka di puncak persada liga negara bagi mendapat tempat dalam kejohanan serantau, tetapi di Malaysia keadaan berlaku sebaliknya. Keputusan menang atau kalah tidak sepatutnya dijadikan alasan untuk tidak bertanding.
Perlu dilihat kesan kepada penglibatan pasukan-pasukan negara dalam pertandingan seumpama ini. Selain daripada pendedahan kepada pemain-pemain mahupun jurulatih, ianya juga merupakan pentas untuk para pemain termasuk jurulatih untuk memasarkan diri mereka. Inilah peluang terbaik untuk untuk pemain-pemain mahu pun jurulatih membuktikan kualiti mereka kepada pasukan lawan yang disaingi untuk menarik minat mereka agar dapat menawarkan peluang beraksi bersama pasukan yang berpotensi. Atau apakah mungkin jurulatih atau pemain tidak dahagakan peluang beraksi di pentas yang lebih baik. Wallahu'alam.

1 comment:

CAKAP2BOLA said...

setuju 100% pendapat saudara...