Wednesday, April 23, 2008

Rasuah kembali?

Isu hangat terkini ialah tumpuan terhadap kemungkinan kembalinya gejala rasuah bolasepak dalam Liga Malaysia. Apakah benar ini berlaku?

Nak kata mustahil, tak mustahil..nak kata takde, nampak macam ade. FAM, Polis, BPR..mula lah anda mengatur langkah untuk merisik hal ini. Di Malaysia ni takde pun berita yang boleh dianggap khabar angin. Takde angin masakan pokok bergoyang. Bab rasuah ni kalau nak tunggu bukti datang bergolek, memang tak jumpa punya. So tak perlu lah tunggu laporan polis atau pasukan menghantar laporan kepada FAM baru nak bertindak. Mulalah gerakkan dari sekarang sebelum peminat bolasepak kembali mula rasa tertipu.

Lepas CYC, kini Inter Continental Cup pula..

Satu demi satu, penglibatan kita dalam penganjuran bolasepak tahap antarabangsa, tetapi entah apa faedahnya yang diperolehi oleh pemain-pemain kita (khususnya remaja) dan pembangunan bolasepak keseluruhannya, pun saya tak pasti. Yang pasti tentulah kantung pihak yang mencadangkan dan menganjurkannya penuh dengan duit saguhati kerajaan yang pemurah. Kononnya untuk pembangunan bolasepak tetapi kalau jumlah besar yang ditaburkan ke setiap pelosok daerah, rasanya lebih berbaloi.

Rasanya FAM tak pernah belajar dari kesilapan-kesilapan yang lampau dalam membuat sesuatu keputusan. Kita hanya mahu dipuji sebagai penganjur terbaik sebaliknya lupa akan peranan utama yang perlu dimainkan dalam memertabatkan semula sukan bolasepak di negara sendiri. FAM hanya mahu menonjolkan diri hanya di puncak dunia tetapi lupa asas di bawah retak seribu. Bila duit dah mula datang, mula lah nak lupa diri.

Masa untuk fokus dan beri perhatian terhadap pembangunan belia. Penganjuran pertandingan mega seperti CYC dan Inter Continental Cup ini hanya menyediakan tilam dan bantal tidur kepada mereka yang memerlukan (memanaskan badan sebelum ke Olimpik Beijing). Wallahualam