Tuesday, April 29, 2008

Bolasepak Malaysia kembali ke Semi Profesional

Lepas terbaca statement yang dicadangkan oleh bekas Ketua Pengarah MSN, Datuk Wira Mazlan Ahmad supaya bolasepak Malaysia kembali ke era Semi Profesional, saya terkedu sejenak. Orang berebut nak maju ke hadapan, ada lagi yang suruh undur ke belakang. Bertambah terkedu lagi saya bila DYMM Tuanku Presiden FAM menyarankan agar PEMAIN-PEMAIN bolasepak negara mencontohi pemain Afrika untuk menjadi pemain profesional yang baik, yang mengenepikan kepentingan diri untuk berjaya. Alahai....pemain jugak lagi yang SALAH.
Dari dulu lagi (era semi-pro) hingga dah era profesional, asal ada jer masalah dalam bolasepak Malaysia, pemain juga yang jadi puncanya. Wahai pentadbir bolasepak negara dan negeri-negeri, cerminlah diri sendiri dulu sebelum pemain dijadikan mangsa kesilapan kamu. Satu jari menuding kepada pemain, 4 jari lagi sedia menuding ke arah diri sendiri.
Wahai Datuk Mazlan, konsep profesional tak salah, yang kurang, adalah mereka yang ada dalam barisan pembuat polisi bolasepak Malaysia. Sepatutnya pemain-pemain kita dibimbing untuk menghadapi dunia profesionalisme kerana ianya mengorak ke arah memajukan diri dan sukan itu sendiri, bukan menghukum.
Mereka yang di dalam pejabat-pejabat persatuan bolasepak negara dan negeri...Profesional kah kamu?

Piala Malaysia digantung?

Alamak...pertandingan penuh tradisi dan penuh legenda, Piala Malaysia akan digantung? Apa ni FAM? Marahkan nyamuk, kelambu dibakar...? Loghat sangat ka? Timbalan Presiden FAM menegaskan kemungkinan pertandingan Piala Malaysia digantung gara-gara insiden rasuah yang diyakini menular kembali dalam bolasepak negara.
Tepat kah keputusan itu? Sebenarnya rasuah ni tak ke mana pun, masih berlegar dalam masyarakat kita, tak kira lah sukan ke, perniagaan ke..rasuah di Malaysia ada selalu. Politik negara kita pun ada rasuah, apa nak hairan dengan bolasepak. Bukan nak menyokong tapi dah naik mual. Tindakan yang diambil dalam menangani rasuah bolasepak tidak mencukupi dan tidak setegas yang disangka. Bunyinya gerun sangat - buang daerah! Tapi kalau setakat buang daerah ke Kuala Perlis atau mana-mana tempat yang boleh survive dan menjalankan perniagaan pulak tu, apa yang nak diseriknya.
Kalau nak bertindak atau mengambil tindakan, biarlah ada rasa takut dan gerun. Jadi jangan hairanlah kalau ulat-ulat rasuah kembali menyerang tatkala bolasepak negara dalam situasi yang goyah.
Bola Malaysia oh bola Malaysia...glamour je lebih tapi habuk....