Saturday, November 21, 2009

Salah Urus Punca KM Naza Tarik Diri?

Agak mengejutkan tetapi tidak menghairankan. Itulah ungkapan yang tepat buat Kelab Kuala Muda NAZA (KM Naza) yang telah membuat keputusan baru-baru ini untuk menarik diri dari terus menyertai Liga Malaysia 2010. KM Naza yang bakal meneruskan cabaran mereka di dalam Liga Super 2010 telah memutuskan untuk menarik diri sekaligus mengakibatkan sebahagian besar pemain-pemainnya termasuk barisan kejurulatihan berada di dalam keadaan yang tidak menentu ketika hampir kesemua pasukan dan kelab yang akan bersaing di dalam Liga Malaysia telahpun mengenalpasti barisan pemain mereka.
Dari sumber yang diperolehi, antara punca utama penarikan diri kelab ini adalah salah urus pengurusan pasukan itu sendiri yang membabitkan banyak hal terutamanya dari aspek pengurusan kewangan. Sehubungan dengan itu, pengurusan tertinggi pasukan yang dipengerusikan oleh SM Faisal SM Nasimuddin, telah membuat keputusan untuk tidak lagi meneruskan pembabitan mereka di dalam kancah bolasepak negara. Namun begitu, penglibatan Kumpulan NAZA dalam projek pasukan F1 1Malaysia yang memerlukan suntikan kewangan yang tinggi juga difahamkan antara sebab mengapa pengurusan pasukan memutuskan untuk tidak lagi bersama Liga Malaysia. Andai benar apa yang disampaikan kepada kakibola tentang salah urus pengurusan pasukan khususnya dari aspek kewangan, amat malang bagi kelab yang sedang mencipta nama di persada bolasepak negara ini, kerana selain Johor FC, PKNS FC dan KL Plus FC, Kuala Muda NAZA berpotensi besar untuk mengukir nama sebagai jaguhan kelab bolasepak negara. Sebagai makluman pengurusan pasukan KM Naza berpengkalan di Gurun, Kedah manakala pengurusan tertinggi pasukan pula berpusat di Kuala Lumpur. Wallahualam.

Liga Malaysia - Gaji oh Gaji .....

Akhbar hari ini melaporkan tentang permasalahan yang dikemukakan oleh beberapa jurulatih dan pemain kepada Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) tentang tunggakan gaji oleh pasukan-pasukan yang beraksi dalam Liga Malaysia. Apa nak jadi ni? Bila agaknya masalah ini akan berakhir? Ooopssss...berakhir? No no no....
Masalah ni takkan berakhir selagi pendekatan yang ada sekarang ini tidak diubah. Hampir keseluruhan pasukan yang bersaing dalam Liga Malaysia adalah berstatus kebajikan. Apatah lagi dengan kemelut politik yang sedang melanda sebahagian besar negeri-negeri, masalah kewangan akan kekal menjadi topik utama. Lihat saja di utara, Persatuan Bolasepak Perlis (PFA) yang masih diterajui oleh YB Dato Seri Shahidan Kassim yang bukan lagi menjadi Menteri Besarnya, tidak mendapat sokongan dan bantuan kewangan dari kerajaan negeri. Perak apa kurangnya? YB Dato Seri Nizar Jamaluddin yang menerajui kepimpinan bolasepak Perak juga tidak mendapat sokongan dan bantuan kewangan dari kerajaan negeri yang dipimpin oleh YAB Dato Dr Zambry Abdul Kadir. Apa bezanya Pahang, Melaka, Pulau Pinang dan Kuala Lumpur?
Selagi tiada inisiatif untuk mengkorporatkan persatuan bolasepak negeri maka selagi itulah bolasepak Malaysia tidak akan lekang dengan permasalahan gaji dan kewangan. Apabila untung rugi tidak dipedulikan dalam era bolasepak profesional negara, selagi itulah individu-individu yang melibatkan diri dalam industri bolasepak negara akan menjadi mangsa kepada sikap tidak berperikemanusiaan persatuan-persatuan bolasepak yang tidak bertanggungjawab. Masa untuk persatuan bolasepak diterajui dan diurus tadbir oleh golongan profesional dan korporat.
Sudah tiba masanya status persatuan bolasepak negeri diubah dari terus menerus menjadi badan kebajikan yang hanya menanti sumbangan dari kerajaan kepada sebuah institusi yang aktif dalam mengumpul dana sendiri melalui pelbagai cabang komersial yang sedia ada bagi menampung sumber kewangan mereka. Wallahualam.

Gol Perancis - Pengadil Buta?

Apabila kakibola melihat ulangtayang gol yang dijaringkan oleh William Gallas hasil hantaran yang dilakukan oleh Thiery Henry dalam perlawanan di antara Perancis dan Ireland bagi kelayakan ke Piala Dunia 2010, kakibola terfikirkan apakah pengadil memang tidak nampak insiden bola yang terkena tangan Henry sebelum dihantar kepada Gallas untuk gol kemenangan Perancis? Atau apakah pengadil tidak berada di posisi yang membolehkan beliau melihat insiden tersebut? Ekoran daripada insiden itu, timbul pelbagai gesaan agar satu tindakan drastik diambil bagi memperbaiki situasi ini di mana pengadil dapat dibantu untuk mengesan sesuatu insiden dalam membuat sesuatu keputusan dengan lebih tepat. Namun begitu, hajat Ireland untuk mengadakan perlawanan semula telah ditolak oleh Persekutuan Bolasepak Antarabangsa (FIFA). Perlu difahami bahawa peraturan am bolasepak dengan jelas menyebut bahawa sebarang keputusan pengadil yang dibuat di atas padang tidak boleh dipertikaikan dan keputusannya adalah muktamad.
Kakibola masih teringatkan percubaan FIFA memperkenalkan penggunaan 2 pengadil pada tahun 1999 di mana Liga Malaysia menjadi salah satu liga dari seluruh dunia yang digunakan bagi menguji keberkesanan cadangan tersebut. Secara logiknya dan secara peribadi, pendekatan tersebut amat positif memandangkan penggunaan 2 pengadil akan mengurangkan tekanan fizikal ke atas pengadil. Setidaknya dengan menggunakan 2 pengadil, mereka akan dapat mengurangkan pergerakan fizikal dan mengurangkan kepenatan dan secara tidak langsung keputusan mereka akan lebih baik apabila mereka berada dalam kondisi yang stabil. Mungkin masanya FIFA mengkaji semula kaedah menggunakan 2 pengadil untuk digunapakai selain daripada penggunaan gajet komunikasi sepertimana yang dapat dilihat dalam Liga Premier Inggeris (EPL). Atau mungkin FIFA dapat menguji keberkesanan penggunaan 2 lagi pembantu pengadil daripada 2 yang sedia ada sekarang supaya apa yang berlaku dalam perlawanan di antara Perancis dan Ireland dan insiden "Hand of Theiry Henry" dan "Hand of God" milik Diego Maradona tidak berulang? Wallahualam.