Saturday, February 5, 2011

"Demam Baru" Bolasepak Malaysia

Tatkala tamat kejuaraan Piala Suzuki AFF 2010, bolasepak Malaysia dilanda 'demam baru'. Ketika situasinya yang belum pasti, kecoh 1Malaysia tentang penghijrahan pemain-pemain Malaysia yang akan dipancing oleh kelab-kelab luar. Antara yang dikaitkan dengan 'penghijrahan' itu ialah Safee Sali, Safiq Rahim dan Norshahrul Idlan Talaha. Dalam kita menyambut baik akan adanya pihak yang 'berminat' untuk mendapatkan khidmat mereka di samping membuka ruang kepada pemain negara beraksi di liga luar negara, jangan sampai umum menganggap berita itu hanya 'syok sendiri'. Namun al-kisahnya, tidak ada satu pun tawaran yang diterima oleh pemain-pemain berkenaan, kecuali Safee Sali yang dikatakan hampir pasti menyertai Persib Bandung.
Terbaru, timbul pula usaha FAM untuk menjadi 'ejen' menghantar 3 pemain bagi mencuba nasib di Liga J. Nama Khairul Fahmi, Norshahrul Idlan dan Safee Sali muncul sebagai calon pilihan tatkala liga negara baru bermula. Kakibola tertanya-tanya, apakah status kontrak pemain-pemain tersebut dengan majikan mereka? Setelah diikat kontrak untuk tempoh tertentu, dengan khidmat mereka ditagih sepenuhnya oleh pasukan masing-masing, mahukah majikan mereka melepaskan begitu saja? Siapa yang menentukan hala tuju pemain-pemain ini? Apakah pemain-pemain dan majikan mereka merestui 'hasrat murni' ini atau mereka dipaksa pergi? Kakibola masih ingat akan status bekas penyerang kebangsaan dan kini bersama Perak, Akmal Rizal Ahmad Rakhli (gambar), yang pada satu ketika mempunyai kontrak bersama Kedah, telah dihantar oleh FAM untuk mencuba nasib bersama kelab RC Strasbourg di Perancis. Hasil percubaan, beliau telah diterima untuk menjalani latihan bersama kelab tersebut. Malangnya, Kedah selaku majikan beliau ketika itu yang telah mengikat kontrak selama 2 tahun, diketepikan begitu saja tanpa sebarang pampasan atau gantirugi. Akibatnya beliau mengikat 2 kontrak dengan 2 kelab yang berbeza dalam satu tempoh masa yang sama.
Dalam keghairahan untuk meneruskan bahang kehangatan 'demam baru' bolasepak Malaysia, jangan ketepikan pihak yang berkepentingan agar tidak merugikan banyak pihak. Jangan dibiarkan episod '3 Abdul' berulang dan akibatnya mengaibkan bolasepak negara. Wallahu'alam.