Wednesday, September 23, 2009

Liga Malaysia Diswastakan?

Andai betul sepertimana yang dilaporkan akan hasrat Persatuan Bolasepak Malaysia untuk menswastakan Liga Malaysia pada 2011, perkara ini seharusnya disambut baik dan positif oleh pengkritik dan peminat bolasepak negara secara amnya. Walauapapun halangan yang bakal ditempuhi dengan keputusan yang bakal dibuat tentang penswastaan ini, hasrat ini perlu diteruskan bagi memastikan liga bolasepak negara berdaya saing dan mampu menarik minat pengikut bolasepak rantau ini amnya dan peminat setia bolasepak negara khususnya. Masa untuk pasukan-pasukan bolasepak di negara ini samada persatuan bolasepak negeri mahupun kelab untuk mengubah dasar pemikiran mereka dan memenuhi kriteria dan keperluan sebuah pasukan bertaraf profesional.
Bagi kakibola, apapun benda yang baik sudah tentu akan ada halangan-halangan tertentu khususnya dari perstuan-persatuan bolasepak negeri dan pasukan-pasukan yang masih sentiasa berpeluk tubuh dan hanya mengharap ihsan orang lain untuk bernafas dalam bolasepak profesional. Dengan penswastaan Liga M sudah tentu pelbagai syarat kelayakan perlu dipenuhi. Cuma apa yang perlu diwaspada ialah pihak atau badan yang bakal mengambil alih teraju pengelolaan liga bolasepak profesional negara mesti memiliki kekuatan tertentu khususnya dari aspek kewangan dan pengalaman. Tiada maknanya hajat baik penswastaan dirosakkan dengan diserahkan kepada pihak yang tidak memahami akan keperluan penganjuran sebuah liga profesional. Wallahu'alam

Piala Malaysia - Sathianathan Ganti Butler

Kurang seminggu selepas kakibola menulis tentang kelayakan Hashim Mustapha untuk mengemudi pasukan Kelantan, Presiden Persatuan Bolasepak Kelantan (KAFA), Tan Sri Annuar Musa mengumumkan perlantikan bekas jurulatih kebangsaan, B.Sathianathan sebagai pengganti kepada Peter James Butler yang meninggalkan pasukan Kelantan dalam keadaan tergesa-gesa. Perlantikan B.Sathianathan diyakini Presidennya mampu meletakkan pasukan Sang Kijang pada landasan yang tepat dalam mengharungi kempen Piala Malaysia yang bakal bermula pada 26 September ini menentang Pulau Pinang.
Apapun, kakibola mengucapkan tahniah kepada B.Sathianathan yang akhirnya mendapat majikan baru selepas bercuti rehat panjang. Sekalipun masa yang singkat dimiliki beliau untuk mengenalpasti kekuatan dan kelemahan pasukan dari dalam, pengalaman yang dimilikinya mampu digunakan sebaik mungkin untuk membentuk sebuah pasukan yang mantap. Adalah diharapkan perlantikan beliau akan kekal dan tidak berlaku sepertimana di era Hj. Norizan Bakar yang terpaksa melepaskan jawatan separuh jalan sebelum ini. Wallahu'alam.