Friday, April 18, 2008

FAM oh FAM..

FAM oh FAM...apa dah jadi ni..? Pelik, lucu, hairan, aarrrghhhhh....

Bolasepak Malaysia digemparkan dengan perlantikan Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Disiplin FAM yang bukan dari kalangan Ahli Majlis FAM? Ape ni FAM? Badan sukan yang mengiktiraf diri mereka profesional tetapi masih melakukan kesilapan amatur. Dah mula dah FAM mengelabah bila akhbar mula membangkitkan hal ini.

Patut la bolasepak Malaysia tak maju ke hadapan, ditadbir oleh mereka yang tidak peka dan melakukan sesuatu mengikut pemikiran mereka yang bercelaru. Kerajaan Malaysia dah diubah hasil rasa tidak puas hati rakyat dengan 'Makkal Sakthi' mereka. FAM nak tunggu macam tu jugak ker? Mereka yang dah diminta untuk mengundurkan diri, masih di situ lagi, contohi lah DYTM Tengku Mahkota Pahang yang meletakkan jawatan sebagai Timbalan Presiden FAM, kerana merasakan apa yang disumbangnya tidak cukup untuk membangunkan bolasepak negara.

Lawatan Chelsea ke Malaysia

Sukan tanpa politik? Politik dalam sukan? Kehadiran pasukan Chelsea ke Malaysia yang dijadualkan pada 27 Julai 2008 menimbulkan satu polemik di kalangan pemerhati sukan (khususnya bolasepak). Pelbagai kenyataan telah dikeluarkan oleh pihak-pihak yang berkenaan tentang kehadiran pasukan The Blues, baik dari pihak kerajaan, menteri, pentadbir sukan dan peminat-peminat sukan bolasepak sendiri. Wajarkah pasukan The Blues dibenarkan hadir ke Malaysia ketika Pengurus dan salah seorang pemainnya adalah warga negara Yahudi (Laknatullah), Israel?

Bola Kempis merasakan kehadiran pasukan Chelsea ke Malaysia tak perlu dihalang kerana ianya baik untuk bolasepak Malaysia. Cuma yang menjadi masalah ialah kehadiran Pengurus The Blues, Avram Grant dan pemainnya, Tal Ben-Haim yang merupakan warganegara Yahudi (Laknatullah), Israel. Dalam hal ini, kerajaan Malaysia sebagai sebuah negara Islam perlu memelihara sensitiviti warga Islam di Malaysia khasnya dan dunia amnya. Maka dalam hal ini, kemasukan kedua-dua individu berkenaan ke negara kita tidak seharusnya dibenarkan.

Ini bukan soal politik dalam sukan tetapi adalah soal kemanusiaan di atas kekejaman yang telah dilakukan oleh warga Yahudi (Laknatullah) serta negara Israel ke atas umat Islam di Palestin. Ini bukan soal kita tidak mahu mencampur adukkan politik dalam sukan tetapi soal kedaulatan negara Malaysia yang tidak mempunyai hubungan diplomatik dengan negara Yahudi itu. Lupakah kita tentang pemboikotan pasukan bolasepak Malaysia ke Sukan Olimpik di Moscow? Apakah pemboikotan itu bukan atas dasar politik? Melayu mudah lupa....