Saturday, September 26, 2009

Kepimpinan Baru FAM 2010?
Angin bertiup kencang tentang perkhabaran kemungkinan Presiden Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM), Tuanku Sultan Hj Ahmad Shah bakal meletakkan jawatan tahun depan bagi memberi ruang kepada Presiden baru dilantik pada tahun 2010. Perletakan jawatan Pegawai Pembangunan Bolasepak FIFA, saudara Windsor John Paul juga telah dikaitkan dengan kemungkinan penyertaannya ke Wisma FAM bagi menggantikan Setiausaha Agung FAM sekarang, Datuk Azzuddin Ahmad yang dirumuskan banyak pihak sebagai gagal menjalankan tugasnya dengan berkesan. Sesungguhnya situasi ini boleh dianggap sesuatu yang menarik untuk dinilai dari sudut pembaharuan dalam FAM.
Jika benar apa yang ssedang diperkatakan tentang kemungkinan FAM mendapat presiden baru, maka mungkin ianya dapat dilihat FAM bakal menuju satu era pembaharuan. Nama Presiden Persatuan Hoki Malaysia, Tengku Abdullah Sultan Hj Ahmad Shah antara yang dicadangkan berpotensi mengambil alih tempat ayahandanya. Namun begitu sepanjang penglibatan beliau selaku Timbalan Presiden FAM sebelum ini juga gagal memberi impak yang positif dan tidak pernah konsisten dengan banyak polisi yang baginda sendiri utarakan. Dalam masa yang sama Presiden Persatuan Bolasepak Kelantan, Tan Sri Annuar Musa juga tampak berminat dan bakal menggerakkan kempennya untuk melobi wakil-wakil Persatuan Bolasepak Negeri (PBN) dengan melakukan "kunjungan hormat" ke negeri-negeri atas alasan bertemu hati ke hati dengan wakil PBN bagi membincangkan kaedah penyelesaian masalah yang dihadapi oleh PBN bagi menghadapi Liga Malaysia 2010 seperti yang dilaporkan oleh Kosmo.
Bagi kakibola, jika benar FAM akan mengalami perubahan kepimpinan, sewajarnya masa bagi orang politik diketepikan dan individu yang benar-benar berkemampuan dan jujur dalam memajukan bolasepak negara diberi peluang dan tempat untuk mengemudi cabaran baru FAM di peringkat domestik dan antarabangsa. Jika benar juga saudara Windsor John Paul bakal dibawa masuk untuk menggantikan Datuk Azzuddin Ahmad selaku Setiausaha Agung yang baru, maka kakibola melihat betapa pengalamannya bersama Asean Football Federation (AFF), Asian Football Confederation (AFC) dan Federation of International Football Associations (FIFA) bakal menjadi satu aset yang amat berharga dalam usaha memajukan bolasepak Malaysia. Namun bagi jawatan Presiden, kakibola suka melontarkan cadangan akan beberapa nama yang mungkin mampu merealisasikan harapan ini, antaranya ialah Datuk Nazir Tun Hj Abdul Razak (Ketua Eksekutif Kumpulan CIMB), Tan Sri Datuk Hj Mustapha Kamal Hj Abu Bakar (Pengerusi MK Land), Dato' Sri Mohammed Shazalli Ramly (Ketua Pegawai Eksekutif Celcom) dan Datuk Seri Tony Fernandes (Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Air Asia). Wallahu'alam.