Thursday, June 19, 2008

Selangor Dapat Pengurus Baru

Tahniah kepada Persatuan Bolasepak Selangor kerana mempunyai Pengurus baru bagi menggantikan Datuk Satim Diman yang telah meletakkan jawatan pada bulan Mac lalu. Zakaria Ab Rahim telah dilantik sebagai Pengurus Pasukan yang bukan sahaja mengurus pasukan utama Selangor tetapi turut juga dipertanggungjawabkan untuk mengurus barisan pelapis pasukan Selangor seperti Liga Simpanan, Liga Remaja dan Akademi FAS. Sudah tentu harapan menggunung oleh peminat-peminat setia Merah Kuning akan terarah kepada beliau dalam mengembalikan reputasi pasukan Selangor di arena bolasepak kebangsaan.
Bagi kakibola, ini satu pendekatan yang baik yang telah diambil oleh Pengurusan FAS dalam usaha untuk memperbaiki dan mempertingkatkan aspek pentadbiran dan pengurusan pasukan bolasepak professional di Malaysia.
Apapun bagi kakibola, pendekatan yang lebih mantap mungkin boleh diambil oleh kelab-kelab atau persatuan-persatuan bolasepak di negara ini untuk melantik Pengurus Besar atau CEO bagi mentadbir persatuan dan kelab masing-masing. Ini kerana kalau sekadar menguruskan pasukan, ianya MUNGKIN tidak memberi impak yang besar kepada sebarang perubahan yang mahu diambil. Sebaliknya seorang Pengurus Besar atau CEO mampu melaksanakan tugasnya dengan lebih berkesan kerana ianya juga melibatkan soal pengurusan kewangan serta pembangunan secara menyeluruh termasuk aspek pemasaran (jenama). Ini selaras dengan pendekatan profesional yang ingin dan perlu dilaksanakan dengan segera dalam bolasepak negara. Wallahualam

Final Piala FA 2008 - Selangor v Kedah

Selangor dan Kedah bakal menentukan siapakah juara Piala FA bagi musim 2007/2008 pada hari Sabtu 21 Jun 2008. Stadium Shah Alam akan menjadi gelanggang kepada perlawanan Akhir ini dan bakal menyaksikan samada Kedah mampu mempertahankan gelaran yang dimenangi musim lepas atau Selangor akan merampasnya kembali. Sayang sekali perlawanan Akhir ini berlangsung di tengah-tengah kehangatan Euro 2008 yang lebih banyak mendapat tempat dan publisiti di punggung-punggung akhbar mahupun TV. Harapnya peminat bolasepak tempatan masih setia menyokong bolasepak negara sekalipun ianya sedang menghadapi zaman kemuruduman.
Kakibola masih teringat akan nostalgia kehangatan Stadium Shah Alam ketika dalam barisan jurulatih bersama pasukan Kedah beraksi menentang Selangor pada tahun 1994 dalam Liga Divisyen 1 (ketika itu). Itulah julung-julung kalinya Stadium Shah Alam dipenuhi 96 ribu orang penonton (mengikut catatan tidak rasmi di dalam akhbar). Suasana yang penuh dengan teriakan dan jeritan para penyokong kedua-dua pasukan yang menjadikan Stadium Shah Alam dan perlawanan tersebut kekal dalam memori kakibola. Perlawanan tersebut memihak kepada pasukan pelawat (Kedah) dengan jaringan 1-0. Andainya sebelum ini kita hanya dapat membaca, mendengar dan melihat dari kaca TV akan kehebatan Stadium Wembley di England atau Stadium Maracana di Brazil, di mana kedua-dua stadium tersebut ketika itu dilaporkan mampu memuatkan 100 ribu penonton dalam setiap perlawanan, namun suasana tersebut sempat kakibola rasai dan nikmati pada tahun 1994.
Tetapi sayangnya sekarang, kesemua stadium di negara kita layu (kecuali Stadium Darulaman) dan tidak bermaya dengan hampir setiap perlawanan hanya disaksikan oleh segelintir peminat setianya sahaja. Mengapa terjadi begini?