Wednesday, June 25, 2008

RM1 juta untuk EMAS Olimpik?

Wowww...hebatnyer! Kerajaan Malaysia dan Datuk Seri Najib memang pemurah. Sogokkan lagi duit banyak-banyak. Kalau tak berjaya juga tahun ni, gandakan lagi jadi RM2 juta.
Inilah budaya kita. Saya cuba untuk berfikiran positif tetapi masih tidak nampak akan rasionalnya mempertaruhkan sejumlah wang yang begitu banyak untuk tujuan itu. Mungkin ada yang bersetuju dengan saya, mungkin juga ramai yang tidak. Tidak mengapa jika infrastruktur dan kemudahan yang ada di negara kita tidak menepati piawaian antarabangsa mahupun dunia, sebaliknya dengan aplikasi dan pendekatan serta sikap yang betul, sepatutnya kita sudah mampu mencapai apa yang kita kehendaki. Jangan mula membentuk budaya sukan yang dimonopoli oleh wang ringgit. Apa sudah jadi dengan juara-juara kita sebelum ini? Lepas dapat habuan entah ke mana perginya.
Negara kita perlukan juara sejati, juara yang lahir hasil komitmen dan kesungguhan yang mantap dan tinggi. Tidak mengapa dengan ganjaran yang berpatutan tetapi menyogok dan mengumpan dengan nilai wang ringgit sebelum kejayaan dicapai adalah satu malapetaka kepada sukan negara. Wallahualam.