Saturday, May 3, 2008

Lebih baik hentikan CYC..

Itulah kenyataan yang dikeluarkan oleh Setiausaha Agung FAM, Lef Jen (B) Datuk Azzudin Ahmad dalam Utusan Malaysia (3 Mei 2008) hari ini. Tahniah lah kalau FAM sendiri sedar akan perkara ini. Sememangnya CYC dengan nilai penganjuran sebanyak RM17 juta ringgit setahun tidak pernah ada nilai dan sumbangannya ke arah pembangunan bolasepak negara. Hanya mengenyangkan pihak-pihak yang terbabit dalam urusan perjanjian penganjuran sahaja.
Tak tahu lah pulak kalau kenyataan itu dikeluarkan hanya selepas "kekecewaan" FAM ekoran tindak-tanduk GGL yang membelakangkan FAM kerana sedar bekerjasama dengan FAM tak akan bagi pulangan yang lebih lumayan kepada mereka (GGL). Atau betul-betul FAM sedar yang CYC tak memberi apa apa manafaat. Pakcik-pakcik di kampung pun tahu akan pembaziran CYC, ini kan pulak mereka yang mengikuti akan perkembangan bolasepak negara. Cukuplah...
Duit kita punya, nak belanja macam mana, GGLyang tentukan? Pooraahhhhh...
Inter Continental Cup macam mana pulak FAM? Ada manafaat ker? Renung-renungkan lah...

Aneh Tapi Tidak Pelik

Aneh tapi tidak pelik? Itulah kata-kata yang diluahkan oleh pengkritik sukan negara, Profesor Datuk Dr Khoo Kay Kim berhubung kes rayuan Persatuan Bolasepak Selangor ke atas keputusan yang dijatuhkan oleh Persatuan Bolasepak Malaysia kepada Ketua Jurulatih pasukan Selangor dan 3 pemainnya ekoran insiden meninggalkan program klinik Ian Rush yang dianjurkan oleh badan induk bolasepak negara baru-baru ini. Kes tersebut yang telah dirayu keputusannya oleh FAS akan didengar oleh Jawatankuasa Rayuan FAM hanya selepas tamat Liga 2007-2008 nanti.
Bagi bola-kempis perkara ini memang tidak pelik sebab perkara seumpama ini pernah berlaku sebelumnya. Ianya berkaitan dengan insiden yang pernah menjadi isu hangat negara yang di mana isu ini turut diperdebatkan di Parlimen, tetapi bagi FAM perkara ini tidak lah sebegitu penting. Yang saya maksudkan ialah isu pergaduhan yang membabitkan pemain dari Kelab TNB Kelantan yang dipukul oleh pemain dan pegawai pasukan lawan. Pemain dan pegawai terbabit hanya dipanggil untuk membela diri selepas tamat Liga Premier 2005. Dalam hal ini ianya boleh dilihat sebagai seorang penjenayah yang telah dirakam kesalahannya melalui cctv dan boleh serta telah dikenalpasti identitinya dibiarkan bebas melakukan jenayah yang sama tanpa ditahan untuk disiasat. Sebaliknya bila liga tamat, barulah Jawatankuasa Disiplin memanggil pihak-pihak yang terbabit untuk dibincangkan dan dijatuhkan hukuman. Persoalannya ialah mengapa hanya selepas Liga tamat? Kenapa tidak sebelumnya atau pun setidak-tidaknya pemain tersebut sepatutnya digantung "ditahan reman" terlebih dahulu untuk menjalankan siasatan.
Mungkin Pengerusi Jawatankuasa Disiplin dan Pengerusi Jawatankuasa Rayuan terlalu sibuk dengan tugas-tugas resmi mereka agaknya..wallahualam