Sunday, August 9, 2009

Konvensyen Industri Sukan Malaysia (KISMAS 2009)

Kakibola berkesempatan menghadiri Konvensyen Industri Sukan Malaysia (KISMAS 2009) yang berlangsung pada 7 & 8 Ogos 2009 di Pusat Konvensyen Berjaya Time Square, Kuala Lumpur. Konvensyen ini telah dirasmikan pembukaannya oleh YAB Perdana Menteri Malaysia dan penutupannya disempurnakan oleh YBhg Ketua Setiausaha Kementerian Belia dan Sukan (KBS). Konvensyen ini telah dihadiri sekitar 500 orang terdiri daripada penggiat sukan, pengurus acara (event managers), wakil dari persatuan-persatuan sukan serta wakil syarikat-syarikat korporat serta badan-badan bukan kerajaan. Tahniah kepada Kementerian Belia dan Sukan dan Institut Sukan Negara (ISN) di atas initiatif mengadakan konvensyen sulung untuk industri sukan ini.
Apa yang dapat kakibola rumuskan adalah ianya satu pentas yang cukup baik bagi menyedarkan pihak yang terlibat dalam sukan di negara ini tentang kemampuannya untuk diangkat sebagai sebuah industri. Pelbagai kenyataan dan pandangan yang dilontarkan oleh panelis-panelis yang dijemput untuk membentangkan kertas-kerja masing-masing termasuk maklumbalas yang dikemukakan oleh para peserta. Namun begitu, kakibola merasakan bahawa konvensyen ini gagal menepati sasarannya khususnya penglibatan sektor korporat selaku pihak yang bertanggungjawab dalam menyumbang ke arah penajaan.
Kehadiran tokoh-tokoh besar dalam industri sukan merupakan tarikan utama para peserta ke konvensyen ini malangnya kakibola agak terkilan di atas penarikan diri David Gill, Ketua Pegawai Eksekutif Manchester United FC pada saat akhir dan digantikan oleh Dr T.J. Rosandich dari Akademi Sukan Amerika Syarikat. Namun begitu, kakibola amat tertarik dengan panelis YBhg Dato' Radha Krishnan dari Universal Fitness & Leisure (UFL). Beliau merupakan warga Malaysia yang terlibat secara langsung dalam perniagaan sukan dan telah mengutarakan banyak perkara yang perlu diberi perhatian jika sukan di Malaysia ingin dijadikan satu industri. Kehadiran tokoh-tokoh industri sukan yang lain seperti YBhg Dato' Peter Gilmore dari T-Best Events (penganjur Monsoon Cup) dan Keld Kristiansen dari Carbon Worldwide (penganjur A1 GP Malaysia) jelas membuktikan bahawa sebenarnya industri sukan negara dimonopoli oleh tokoh luar dan melibatkan sukan-sukan elit yang terbukti baru dan asing dalam dunia sukan negara serta tidak diterokai oleh anak tempatan. Apa yang disarankan oleh YBhg Dato' Radha Krishnan tentang perlunya polisi-polisi tertentu diujudkan oleh KBS dalam usaha mengujudkan satu senario yang lebih memihak kepada penggiat dan promoter sukan tempatan di samping kemudahan-kemudahan kewangan yang sering dinafikan oleh institusi-institusi kewangan negara. Seperkara yang penting dan perlu diberi perhatian ialah dari sudut menerapkan budaya sukan di kalangan warga Malaysia yang jelas masih jauh ketinggalan. Selagi budaya sukan tidak ujud, maka selagi itulah usaha untuk mengangkat sukan sebagai sebuah industri tidak mampu dicapai.
Disamping topik-topik menarik yang diketengahkan oleh para panelis, kakibola agak sedih juga apabila ada di kalangan para peserta yang mengemukakan soalan-soalan yang kurang relevan untuk diajukan kepada para panelis dengan membangkitkan aspek pembangunan sukan daripada membincangkan hala tuju sukan sebagai satu industri.
Namun begitu, kakibola masih kurang yakin akan kemampuan penggiat sukan dan juga promoter serta pengurus acara (event managers) tempatan yang tulin untuk bersaing secara sihat kerana di Malaysia amalan "TECHNICAL KNOW WHO" mengatasi "TECHNICAL KNOW HOW". Wallahualam.