Tuesday, May 13, 2008

Lepas Argentina, Ghana pula.....

Alahai FAM...nama pertandingan cukup hebat - Piala Antara Benua atau nak lebih glamour Inter Continental Cup. Di mana hebatnya pertandingan ini, saya kurang pasti. Dari sudut nama, rasanya memang dah gah tapi dari segi penyertaan, wallahualam. Kemeriahan yang diharapkan dengan MENJEMPUT (bukan hadir atas dasar merit) pasukan kebangsaan yang hebat, mula berkubur. Argentina mendahului pasukan hebat menarik diri dari kejohanan sulung ini, dan terbaru Ghana. Di mana kehebatan yang bakal terserlah, sama-sama kita tunggu.
Cuma satu pandangan saya kepada FAM atau mana-mana pihak yang "gatal" nak anjur pertandingan seumpama Inter Continental Cup, Champions Youth Cup, baik berhenti saja lah. Tak pernah pulak saya dengar atau terbaca negara yang nak tingkatkan mutu bolasepaknya perlu mengadakan pertandingan sendiri untuk mendedahkan pasukan kebangsaan mereka. Yang terbaik ialah banyakkan perlawanan pendedahan di luar negara secara konsisten dan berkala. Pemain-pemain negara perlukan keyakinan diri yang tinggi untuk mencapai peningkatan atau kejayaan di peringkat antarabangsa. Bukan sekadar pendedahan dalam negara melalui pembabitan dalam pertandingan anjuran sendiri. Kalau di Asia Tenggara, pergilah main dengan Indonesia, Vietnam, Thailand...dedahkan mereka dengan bukan sahaja pasukan lawan yang lebih kompetitif tetapi juga dengan suasana stadium yang penuh dengan penyokong fanatik mereka....wallahualam

Malaysia 1 Maldives 1

Tinggal 3 hari sebelum perlawanan pembukaan Piala Antara Benua, pasukan Malaysia yang sedang dalam rangka persiapan menghadapi Kejohanan Terulung negara (nama pun antara benua, tentu hebat) sempat mengadakan satu perlawanan persahabatan menentang pasukan Maldives di Stadium MBPJ. Hasil perlawanan tersebut ialah Malaysia 1 Maldives 1.
Luahan pertama yang kedengaran daripada Ketua Jurulatih kebangsaan ialah kesuntukan masa dalam mengumpul para pemain bagi menghadapi perlawanan tersebut. Satu alasan lumrah yang kita dengari dalam bolasepak Malaysia. Entah bila kita akan sentiasa bersedia pun tak tahu.
FAM pun kalau dah tahu jurulatih negara tak ada masa nak kumpulkan pemain dan memantapkan pasukan, pilihlah tarikh lain untuk anjurkan kejohanan ni, kasihan la pulak. Ini seolah-olah memaksa pasukan kebangsaan beraksi pada ketika mereka tidak atau belum bersedia. Kita dah tak nak dengar alasan belum bersedia, tidak cukup masa...zaman profesional ni semuanya melibatkan perancangan dan ketelitian.
Selamat berjaya menjuarai Piala Antara Benua...