Saturday, December 12, 2009

Budak Kampung 2 Thailand 1 - Natijah Kemenangan...
Tahniah barisan jurulatih dan pemain Malaysia di atas kejayaan menewaskan Thailand 2-1 dalam perlawanan terakhir kumpulan A di Sukan SEA Laos. Kemenangan itu sekaligus melayakkan Malaysia ke separuh akhir sebagai naib juara kumpulan dan akan beraksi menentang satu lagi pasukan kampungan, tuan rumah Laos, yang muncul juara kumpulan B. Pencapaian ini juga menepati hasrat dan piawaian yang diletakkan oleh pengurusan pasukan di mana sebelum ini mereka tidak yakin untuk mensasarkan pencapaian pasukan negara. Apapun bagi kakibola, pujian utama harus diberikan kepada jurulatih negara, K.Rajagopal yang telah berjaya menanam semangat juang dan keyakinan diri yang tinggi di kalangan para pemain. Bukan satu perkara yang mudah bagi jurulatih ini untuk menampilkan perwatakan yang positif kepada pasukannya di kala mereka berada dalam tekanan untuk menghasilkan satu keputusan yang mampu membawa pasukan negara ke peringkat separuh akhir. Namun baginya, ia lebih mudah memandangkan mereka telah bersama sebagai satu pasukan sejak sekian lama - jurulatih mengenali peribadi pemainnya dan pemain-pemain pula menyedari akan keikhlasan dan kesungguhan jurulatih dalam melaksanakan tugasnya. Itulah kekuatan yang ada dan natijah kemenangan yang dicapai oleh pasukan negara ke Sukan SEA Laos.
Tetapi amat malang apabila Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) gagal mengesan atau menghidu keberkesanan atau hasil yang mampu dicapai apabila sesuatu pasukan itu dikekalkan dalam satu jangka masa panjang. Ini ekoran daripada keputusan FAM untuk menidakkan hasrat Harimau Muda A dari beraksi dalam Liga Super 2010. Setelah sekian lama bersama mengharungi kempen Liga Premier dan berjaya menempatkan diri selaku pasukan terbaik di kalangan pasukan yang bertanding, kini pemain-pemain akan dipisahkan untuk dikembalikan ke negeri masing-masing untuk mewakili pasukan negeri mereka dalam kempen Liga Malaysia 2010. FAM pernah melakukan banyak kesilapan dalam usaha membentuk sebuah pasukan yang mantap namun tidak pernah mempelajari hasil dari kesilapan tersebut. Bermula dengan pembentukan pasukan Harimau di bawah kendalian Kevin Keegan hingga ke formula pembentukan pasukan pra Olimpik dan pra Piala Dunia, ianya tidak pernah menghasilkan keinsafan di kalangan pentadbir bolasepak negara. Keputusan terbaru untuk menghalang pasukan Harimau Muda A beraksi adalah satu pembaziran yang amat nyata. Setelah puluhan juta ringgit dilaburkan ke atas pasukan ini, keakraban, persefahaman dan semangat kerjasama berpasukan yang telah dibina, begitu mudah sekali dimusnahkan hanya demi memenuhi nafsu pihak-pihak tertentu untuk membawa masuk sebuah pasukan ke dalam Liga Super.
Seharusnya pasukan ini dikekalkan dan dimantapkan lagi dengan pendedahan ke peringkat yang lebih tinggi. Kakibola pernah mencadangkan kepada jurulatih negara, K.Rajagopal dan jurulatih pasukan Harimau Muda A, Mohd Azraai Khor Abdullah, betapa pentingnya pasukan remaja kebangsaan ini didedahkan dengan perlawanan yang bertaraf antarabangsa. Jika dengan mengekalkan para pemain dalam satu jangkamasa yang panjang adalah formula terbaik negara, mengapa tidak dihantar pasukan ini untuk menyertai Liga Singapura (Liga S) yang nyata hampir dengan kita dan mempunyai kelab serta pemain yang bertaraf antarabangsa. Masa untuk kepimpinan FAM merenung dan mengkaji semula keputusan yang telah mereka putuskan untuk membubarkan pasukan Harimau Muda A dari menyertai Liga Malaysia 2010. Wallahu'alam.