Tuesday, September 22, 2009

Pemain Asia Di Liga India dan Indonesia..Liga Malaysia?

Kakibola menerima panggilan telefon daripada beberapa orang teman jurulatih dari India dan Indonesia yang bertanyakan samada ada pemain dari Malaysia yang berhajat untuk mencuba nasib mereka di dalam Liga Bolasepak India dan Liga Indonesia. Menurut mereka, peraturan pertandingan kedua-dua liga bolasepak kebangsaan di kedua-dua buah negara tersebut membenarkan kelab yang mengambil bahagian untuk mendaftarkan seorang pemain dari kalangan anggota Konfederasi Bolasepak Asia (AFC) sebagai pemain tempatan.
Ini satu perkembangan yang menarik untuk pembangunan pemain-pemain di benua Asia dalam memajukan karier mereka di samping membuka pasaran pemain di dalam liga bolasepak di negara-negara Asia. Selain daripada seorang pemain dari Asia, liga mereka membenarkan kelab-kelab untuk mendaftarkan 3 hingga 5 pemain luar Asia sebagai pemain import. Di samping pasaran pemain, ianya juga memberi ruang kepada liga negara berkenaan dipasarkan ke luar negara mereka dan secara tidak langsung akan memberi publisiti yang baik terhadap peminat-peminat bolasepak di rantau Asia. Seharusnya langkah ini diberi perhatian serius oleh negara-negara lain yang telah menjadikan liga bolasepak negara masing-masing sebagai liga professional. Kakibola difahamkan Liga Vietnam dan Liga Myanmar juga bakal mengikut langkah yang sama. Setakat ini dua orang pemain dari Liga Super Malaysia sudah pun ditawarkan kepada liga kedua-dua buah negara untuk dipertimbangkan tawaran dan pendaftaran mereka dan maklumbalas yang diterima adalah positif. Cuma masalah yang mungkin dihadapi oleh kedua-dua pemain tersebut ialah faktor masa di mana Liga India akan memulakan liga mereka pada 1 Oktober dan Liga Indonesia bakal bermula pada 10 Oktober ini manakala Piala Malaysia yang dijadualkan bermula pada 26 September ini bakal tamat pada 6 Disember nanti.
Liga Malaysia bagaimana? Wallahu'alam.

Pujian Kepada Rajagopal..

Setiausaha Agung Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM), Datuk Azzuddin Ahmad hari ini meminta para pengkritik bolasepak negara agar berhenti mengkritik pasukan bolasepak negara di bawah kendalian K.Rajagopal. Sebaliknya beliau meminta para pengkritik memberi ruang dan peluang kepada jurulatih kebangsaan itu untuk membuktikan keupayaannya di Sukan SEA di Laos nanti. Kenyataan beliau dipetik dari dua akhbar utama hari ini.
Bagi kakibola, sebenarnya kritikan demi kritikan yang dilemparkan bukanlah sebenarnya ditujukan kepada K.Rajogopal mahupun anak didiknya, tetapi kakibola berkeyakinan bahawa kritikan itu ditujukan kepada badan induk bolasepak itu sendiri. Dengan pelbagai polisi yang dangkal dan tidak positif, telah mengundang pelbagai kecaman dari pelbagai pihak. Seharusnya FAM peka dengan kritikan dan juga teguran yang datang dari peminat dan juga mereka yang inginkan bolasepak negara maju dan membangun. Namun pendekatan yang diambil khususnya corak pembangunan yang diambil tidak memberi keyakinan betapa bolasepak negara berada pada landasan yang tepat untuk maju. Sehubungan dengan ini, FAM tidak perlu terlalu sensitif dengan kritikan jika teguran yang sewajarnya membina yang dilontarkan tidak diambil peduli. Dalam hal ini, FAM sendiri perlu berterima kasih kepada K.Rajagopal dan para jurulatih negara sebelumnya yang bertungkus lumus cuba meningkatkan pencapaian bolasepak negara hasil daripada percaturan idea yang mundur yang cuba diterapkan oleh FAM yang tidak membantu perkembangan bolasepak tanahair. Wallahu'alam.