Wednesday, October 14, 2009

Tarik Diri Liga M 2010 - Tiada Tindakan FAM?

Hari ini merupakan tarikh akhir untuk semua Persatuan Bolasepak Negeri (PBN) dan kelab-kelab mengesahkan penyertaan mereka dalam Liga Malaysia 2010. Sehingga saat berita ini ditulis, hanya 4 pasukan (menurut akhbar) yang telah mengesahkan penyertaan mereka - Selangor dan Johor FC (Liga Super), Johor (Liga Premier) dan Muar FC (Liga FAM). Jika dirujuk kepada syarat Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM), pasukan atau kelab yang gagal mengesahkan penyertaan mereka sebelum jam 12 tengahari hari ini, tidak akan dibenarkan mengambil bahagian.
Melaka dan Sarawak sejak awal lagi telah pun memaklumkan kepada FAM bahawa mereka tidak akan menyertai Liga Malaysia 2010 ekoran krisis kewangan yang dihadapi mereka. Namun begitu apa yang pelik dan ingin disampaikan di sini ialah keputusan FAM yang tidak akan mengambil apa-apa tindakan terhadap pasukan-pasukan yang menarik diri dari menyertai Liga M 2010. Ini bercanggah dengan peraturan awal yang pernah digunapakai oleh FAM dalam mengenakan hukuman dan tindakan penggantungan serta denda terhadap beberapa kelab yang menarik diri seperti Public Bank FC, MK Land FC dan TNB Kelantan. Apakah ujud "double standard" terhadap kelab berbanding PBN? Sarawak telah pun mentafsirkan peraturan FAM yang menyatakan bahawa FAM hanya akan mengambil tindakan terhadap mana-mana pasukan yang menarik diri sebelum pertandingan dimulakan. Jika benar apa yang dimaklumkan oleh Setiausaha Agung akan tafsiran peraturan itu maka amat malang sekali apabila polisi yang digunapakai hanya untuk mangsa terpilih. Dalam masa yang sama, marilah kita sama-sama tunggu dan lihat akan ketegasan yang dilaungkan oleh FAM dalam soal penyertaan pasukan ke Liga Malaysia 2010. Wallahu'alam.

Kedah Tersingkir dari Piala Malaysia - Persaingan Bermula?

Sang Kenari selaku juara bertahan 3 piala utama Liga Malaysia (Liga Super, Piala FA dan Piala Malaysia) kini sah gagal melayakkan diri ke peringkat suku akhir sekalipun mampu menewaskan Pulau Pinang 4-0 di Stadium Negeri, Batu Kawan. Kegagalan ini bermakna pasukan Hijau Kuning gagal mempertahankan ketiga-tiga piala yang pernah dimenanginya 2 tahun berturut-turut.
Kepada pasukan lain, tamatnya persaingan liga bermakna masa untuk berehat dan mula menyusun strategi baru bagi memantapkan pasukan masing-masing. Di Kedah usaha lobi-melobi untuk jawatan jurulatih sudahpun bermula lebih awal sebelum kempen Piala Malaysia bermula. Pihak pengurusan Persatuan Bolasepak Kedah (KFA) khabarnya sudah nekad untuk tidak menyambung khidmat ketua jurulatih saudara Mohd Azraai Khor Abdullah dan desas-desus yang menyatakan beliau akan mengangkat kaki ke pejabat baru di Lembah Klang semakin kencang. Sudah ujud beberapa kumpulan tertentu yang menggunakan saluran masing-masing untuk mempengaruhi hasrat mereka bagi menduduki jawatan Ketua Jurulatih skuad Kenari. Lebih buruk mungkin ialah sikap sesetengah pihak yang sanggup menggunakan laluan DiRaja bagi mendapatkan jawatan tersebut.
Untuk saudara Mohd Azraai Khor Abdullah kakibola ucapkan tahniah kerana telah berjaya meletakkan pasukan Kedah sebagai pasukan yang amat dihormati dan juga selamat maju jaya dengan majikan baru. Wallahu'alam.