Thursday, May 22, 2008

Malaysia tercicir dari AFC Champions League

Sudah jatuh ditimpa tangga...itulah ungkapan yang mungkin tepat ke atas kemelut yang melanda bolasepak negara. Dalam huru hara mereka dengan penganjuran Inter Continental Cup, dah permasalahan dalam penganjuran CYC, kini tiba satu lagi perkhabaran yang mungkin tidak enak didengar oleh badan induk bolasepak negara apabila AFC dalam perancangan mereka untuk menaikkan taraf bolasepak Asia, telah memutuskan bahawa Malaysia dikategorikan dalam kelas D sekaligus menidakkan peluang kelab Malaysia untuk beraksi dalam AFC Champions League.
Ini satu tamparan yang cukup hebat. Ketepikan konflik yang ujud antara AFC dan FAM, nyata apa yang ingin dilaksanakan oleh AFC, telah menimbulkan satu situasi yang agak malang bagi bolasepak negara. Bagi AFC mungkin ianya agak drastik tetapi jika dilihat dengan lebih tepat lagi, langkah ini mungkin sesuai dalam usaha mereka untuk mendapatkan pengiktirafan badan induk bolasepak dunia, FIFA, akan pasukan pasukan bolasepak di Asia.
Jadi FAM, mula lah bangun dari tidor, sedar lah dari mimpi, di mana kita sekarang? Selarikah perancangan kita jika India, Singapura, Indonesia dan Vietnam sudah berada lebih atas dari kita sedangkan sejarah liga bolasepak kita GAH menampilkan bahawa liga kita adalah yang terbaik.
Jangan terlalu bersandarkan kepada sejarah dan tradisi jika ingin terus bersaing....