Thursday, February 3, 2011

Latihan Bulanan Untuk Pasukan Kebangsaan?

Tatkala terbaca laporan akhbar akan hasrat pasukan kebangsaan untuk mengadakan latihan pusat setiap bulan, kakibola tertanya-tanya apakah logiknya program sedemikian? Apakah perlu diadakan latihan pusat setiap bulan untuk sebuah pasukan kebangsaan tatkala kalendar tahunan FAM tidak memiliki apa-apa pertandingan rasmi antarabangsa. Reaksi pertama yang diperolehi dari sebilangan besar jurulatih ialah mereka terkejut dan kecewa. Tetapi sudah tentu bagi mereka untuk meluahkan pandangan dan perasaan secara terbuka, bakal menjerat mereka kepada tindakan termasuk penggantungan oleh FAM.
Program latihan pusat setiap bulan untuk pasukan kebangsaan dilihat mereka sebagai merosakkan segala perancangan yang telah diatur terlebih awal bagi memantapkan pasukan masing-masing bagi mengharungi cabaran dalam liga. Jika ianya dilaksanakan, para pemain terpaksa berhempas pulas melengkapkan jadual pertandingan akan yang dipadatkan oleh Jawatankuasa Pertandingan Tempatan (JKPT). Akibat daripada jadual yang padat maka para pemain bakal terdedah kepada risiko kecederaan dan hasilnya pasukan kebangsaan akan hanya memperolehi barisan pelatih yang cedera. Perlu dipertimbangkan juga akan komitmen para pemain yang terlibat terhadap majikan mereka di dalam Liga M. Mereka dituntut untuk memberi prestasi terbaik untuk mendapatkan keputusan kerana mereka dibayar gaji dan diupah untuk menghasilkan keputusan. Tanpa menolak kepentingan pasukan kebangsaan namun dalam situasi ini, perlu dilihat kewajaran latihan pusat setiap bulan yang bakal menganggu rentak prestasi pasukan di dalam liga dan sekaligus merencatkan keghairahan penonton memandangkan pasukan kebangsan tidak punya komitmen dalam pertandingan antarabangsa. Rata-rata sebilangan besar jurulatih menolak idea ini sebaliknya mencadangkan supaya pasukan kebangsaan mencontohi kalendar pertandingan persahabatan antarabangsa FIFA atau UEFA yang menetapkan tempoh tertentu agar pasukan kebangsaan mendapat perlawanan persahabatan antarabangsa dengan pasukan yang benar-benar berkualiti. Mereka juga berpandangan bahawa Malaysia tidak memiliki ramai pemain yang berkualiti untuk menyarung jersi kebangsaan, justeru jangan diambil risiko yang bakal merugikan pasukan kebangsaan itu sendiri.
Apapun, dalam keghairahan untuk melonjakkan kehebatan diri, perlu berlaku adil pada orang lain yang turut menuntut perkara yang sama daripada pemain2 dengan pasukan mereka. Wallahu'alam.