Wednesday, January 21, 2009

Kelayakan Piala Asia - Malaysia 0 UAE 5

Terdetik di hati untuk menyaksikan perlawanan antara Malaysia melawan UAE dalam perlawanan kelayakan ke Piala Asia. Sekalipun tidak meletakkan harapan yang tinggi ke atas pasukan negara untuk mencipta kemenangan dalam perlawanan tersebut, tetapi sekadar mendengar serta menatap laporan di dada-dada akhbar dan juga media elektronik. Maka hasilnya tidak lah memeranjatkan. Keputusan 0-5 yang dicatatkan oleh UAE ke atas Malaysia jelas menunjukkan betapa "tingginya" mutu pasukan negara dalam perlawanan di peringkat antarabangsa. Rasa simpati kakibola pada jurulatih negara, B.Sathianathan yang 'dipaksa' memikul tanggungjawab yang telah diberikan bagi memperbetulkan kesilapan yang dilakukan oleh orang lain.
Bertolak daripada perlawanan Malaysia-UAE, jelas pemain-pemain negara tidak memiliki kualiti yang boleh dibawa bersaing di peringkat antarabangsa. Barisan pertahanan Malaysia begitu rapuh dengan terlalu banyak ruang yang diberikan kepada lawan untuk membuat gerakan dan membuat percubaan ke arah gol. Situasi berbeza berlaku di barisan pertahanan lawan. Di bahagian tengah jelas gandingan Indra Putra Mahyudin dan Abdul Hardi Jaafar yang dipertaruhkan, tidak memiliki persefahaman yang baik. Indra dan Hardi bermain di 'pace' yang sama sekalipun kagum dengan kelebihan yang ada pada Hardi. Barisan penyerang pula terlalu bergantung kepada keupayaan Safie Sali untuk membuat penyudah malangnya barisan penyerang negara lebih banyak menunggu bola di kaki daripada membuat pergerakan tanpa bola berbanding situasi yang berbeza di pihak penyerang lawan. Lebih menghampakan melihat kelibat penyerang kiri asal Kedah, Khyril Muhaimeen yang seolah-olah tidak berminat untuk bermain dan tidak memberi sebarang sumbangan yang positif kepada pasukan. Kesimpulannya, apa yang dapat kakibola rumuskan ialah, pemain negara kurang kreativiti serta tidak mempamerkan aspek teknikal yang baik yang diperlukan oleh seorang pemain dan juga sebuah pasukan. Walaubagaimanapun pemilihan Syamsuri Mustafa untuk menjaga gawang agak boleh dipertikaikan kerana telah beliau berehat panjang dari aksi kompetitif baik di dalam negara mahupun di peringkat antarabangsa dan ternyata agak gugup dalam menangani situasi-situasi tertentu. Apapun B.Sathianathan lebih memahami akan keperluan pasukan dan mempunyai alasan tersendiri untuk menyenaraikan penjaga gol Terengganu T-Team tersebut.
Untuk pengurusan pasukan dan juga FAM, bertepuk tanganlah sendiri dan pekakkan lah telinga serta butakan mata anda dalam menghadapi situasi ini. Ringan-ringankanlah tangan untuk terus menuding ke arah hamba Allah yang bergelar jurulatih. Wallahualam.