Wednesday, November 24, 2010

Zinedine Zidane Beraksi Untuk Kedah?

Jika segalanya berjalan sepertimana yang dirancang, pasukan bolasepak Kedah bakal mendapat 'khidmat' lagenda bolasepak dunia yang juga bekas pemain antarabangsa Perancis dan Real Madrid, Zinedine Yazid Zidane bagi tahun 2011. Walaubagaimanapun, 'khidmat' pemain tersohor dunia yang pernah dilanda kontroversi menanduk pemain Itali, Marco Materazzi itu hanyalah untuk satu perlawanan persahabatan sahaja yang dijadualkan pada bulan Februari 2011 nanti.
Usaha bagi membawa Zinedine Zidane ke Kedah sedang dilakukan oleh bekas jurulatih Kedah & bekas penolong jurulatih Harimau Muda A, saudara Azman Hj Eusoff dengan kerjasama Mans Sports & Event Management. Kehadiran Zinedine Zidane ke Kedah bakal memberi peluang kepada anak-anak muda yang kurang bernasib baik serta miskin untuk mendampingi pemain ini di samping beraksi dalam satu perlawanan amal di Stadium Darulaman. Di antara program yang sedang diatur di sepanjang kehadiran beliau ke Kedah ialah klinik bolasepak bersama anak-anak muda dari serata daerah di negeri Kedah di satu lokasi yang akan diputuskan nanti oleh pihak penganjur. Di samping itu, kemuncak kehadiran beliau ialah satu perlawanan bolasepak yang menampilkan aksinya bersama peserta-peserta terpilih dari klinik bolasepak yang dikendalikan menentang pasukan bekas-bekas pemain negeri Kedah Darul Aman. Selesai programnya di Kedah Darul Aman, beliau akan singgah di Kuala Lumpur untuk mengendalikan satu lagi klinik bolasepak bagi anak-anak miskin bandar di Bangsar sebelum berlepas pulang ke Perancis.
Walaubagaimanapun, kehadiran beliau ke Malaysia tertakluk kepada ruang jadual yang ada berikutan perlantikannya sebagai penasihat kepada pasukan gergasi Sepanyol, Real Madrid. Sama-samalah kita nantikan kehadirannya ke Kedah Darul Aman. Wallahu'alam.

No comments: