Friday, September 17, 2010

Liga 9 Sebelah Terbuka Kedah 2010

Liga 9 Sebelah Terbuka Kedah 2010 yang dijadualkan pada 30 Oktober 2010 nanti bakal menyaksikan penyertaan beberapa pasukan dari Thailand dan Singapura. Kejohanan yang akan dilangsungkan di Kompleks Sukan UUM di Sintok, Kedah Darul Aman adalah merupakan kejohanan edisi kedua di mana pasukan dari selatan Kedah, Alma Rangers FC telah muncul juara sulong manakala UiTM Arau pula tampil sebagai naib juara pada tahun lepas. Sementara itu Kulim FC menduduki tangga ketiga dan Padang Terap FC di tangga keempat.
Pengarah Kejohanan, Azman Hj Eusoff, menjangkakan kejohanan edisi ke-2 ini akan dapat menarik penyertaan lebih banyak pasukan berbanding tahun lepas bersandarkan kepada kejayaan dan kelancaran penganjuran yang amat baik pada kejohanan edisi pertama. Ditambah pula dengan kualiti padang perlawanan yang berkualiti tinggi yang terdapat di Kompleks Sukan UUM, penganjuran pada tahun ini dijangkakan dapat dijalankan dengan lebih baik. Pihak penganjur telah mengekalkan nilai hadiah yang sama pada tahun ini di mana juara akan membawa pulang hadiah wang tunai sebanyak RM5000.00 manakala naib juara akan memiliki hadiah wang tunai sebanyak RM3000.00. Manakala bagi pasukan yang gagal ke Final tidak perlu beraksi untuk berebut hadiah wang tunai bagi tempat ketiga dan keempat, sebaliknya akan menerima ganjaran wang tunai berjumlah RM700.00 setiap pasukan dan pasukan yang gagal ke peringkat Separuh Akhir akan menerima imbuhan RM100.00.
Dari segi format pula, pertandingan ini mengekalkan format LIGA sepertimana di tahun sebelumnya di mana pasukan-pasukan yang mengambil bahagian akan dibahagikan kepada beberapa kumpulan (mengikut jumlah penyertaan) dan setiap pasukan akan berpeluang beraksi sekurang-kurangnya 2 perlawanan. Ini bagi membolehkan setiap pasukan bersaing secara adil dan kompetitif khususnya kepada pasukan-pasukan yang datang dari jauh.
Setakat ini beberapa pasukan sudah pun membuat pengesahan awal akan penyertaan mereka dan beberapa pasukan lain telah pun menyatakan kesediaan mereka untuk mengambil bahagian. Pada tahun lepas, beberapa kelab dari Lembah Klang dan Perak turut serta di dalam pertandingan ini dan mengakui kualiti penganjurannya.
Menurut Azman lagi, beliau mengharapkan pertandingan bolasepak 9 sebelah ini akan dapat dikomersialkan sepertimana yang dilakukan kepada sukan futsal di mana pihak media memainkan peranan yang pro-aktif dalam mempromosikan sukan tersebut. Beliau amat berharap kejohanan edisi kedua ini akan menjadi pemangkin kepada penganjuran yang lebih baik dan menyeluruh dan tidak menolak kemungkinan kejohanan ini akan menjadi acara tahunan dan Pulau Pinang menjadi sasarannya selepas ini. Liga 9 Sebelah Terbuka Kedah ini dianjurkan oleh Mans Sports & Event Management dengan kerjasama Pusat Sukan UUM. Tarikh tutup penyertaan adalah pada 15 Oktober 2010.

1 comment:

KC Ex-tra said...

hai, minat bola ? kalau minat, jom singgah blog bola saye ni di http://kampungchelseaextra.blogspot.com ,ok bye