Thursday, August 12, 2010

Perkongsian Pintar Dalam Bolasepak Malaysia

Baru-baru ini kakibola berkesempatan untuk menghadiri satu program anjuran Persatuan Bolasepak Kedah Aman (KFA) yang membincangkan tentang hala tuju mereka. Program yang dianjurkan bersama Majlis Sukan Negeri Kedah (MSN) dan Institut Pengurusan & Intergriti Negeri (INSPIN) itu telah diadakan di salah sebuah hotel di Alor Setar. Beberapa panel telah dijemput bagi menjayakan sesi forum termasuk saudara Windsor John Paul (bekas Pegawai Pembangunan FIFA), saudara Ahmad Khawari Isa (Presiden Persatuan Penulis Sukan Malaysia) dan wakil kepada Ketua Pengarah Institut Sukan Negara, Dato Dr Ramlan Abdul Aziz manakala saudara Jasni Shafie sebagai moderator forum.
Kakibola merasakan initiatif yang diambil oleh KFA dalam menganjurkan program seumpama ini dengan mengumpulkan pelbagai lapisan pemikir dan penyumbang idea adalah sesuatu yang amat baik dan harus dipuji sesuai dengan keperluan KFA sendiri. Sekalipun terdapat sedikit kecacatan dalam penganjuran edisi sulung ini khususnya dengan ketidakhadiran ramai jemputan yang terdapat di dalam senarai, namun ianya tidak menggambarkan kegagalan penganjuran secara keseluruhannya.
Kakibola tertarik dengan pembentangan yang dibuat oleh saudara Windsor John Paul yang menggesa agar KFA khasnya dan Malaysia amnya supaya memiliki falsafah bolasepak sendiri sepertimana yang dimiliki oleh negara-negara yang maju dalam sukan ini. Untuk berjaya, Malaysia perlu memiliki falsafah sendiri bersesuaian dengan kemampuan teknikal, fizikal & latarbelakang agar ianya dapat dijadikan satu landasan kukuh untuk dituruti di peringkat pembangunan remaja dan akar umbi. Dalam masa yang sama, kakibola turut melontarkan saranan samada KFA dan persatuan-persatuan bolasepak negeri (PBN) sudah bersedia untuk membuat satu anjakan transformasi bagi mengemaskinikan sistem pentadbiran dan pengurusan bolasepak profesional yang sedia ada. Kakibola mencadangkan agar KFA dan PBN mengadakan satu program perkongsian pintar atau 'smart partnership' dengan pihak-pihak korporat yang berminat untuk menyumbang ke arah kemajuan bolasepak negeri dan negara. Ianya ialah dengan PBN memberi laluan kepada kelab-kelab bolasepak swasta yang sedia ada untuk masuk menggantikan pasukan negeri khususnya negeri-negeri yang manghadapi masalah kewangan. Sebagai CONTOH, untuk mengelak dari menanggung beban kewangan yang tinggi oleh kerajaan negeri atau agensi di bawahnya, KFA boleh mempelawa NAZA yang sebelum ini pernah beraksi dalam Liga Malaysia untuk mewakili mereka. NAZA diakui mempunyai sumber kewangan yang kukuh mampu menyuntik sumbangan dana yang baik untuk program pembangunan bolasepak secara berterusan. Sudah tentu apabila sektor korporat seperti NAZA mengambil alih pengurusan dan pentadbiran persatuan, mereka memerlukan 'orang-orang mereka' yang lebih competent dan efisyen untuk berada di dalam pejabat KFA bagi memastikan setiap urusan berjalan dengan baik dan profesional. Maka dengan itu, Ahli Majlis atau Ahli Jawatankuasa yang sedia ada di dalam persatuan perlu 'berkorban' untuk memberi laluan kepada tenaga profesional masuk mengambil tempat mereka dalam aspek pentadbiran persatuan, pengurusan pasukan dan juga dalam membuat pelbagai keputusan yang berkaitan, sekali pun tindakan ini bakal menjadikan mereka (Ahli Majlis atau Ahli Jawatankuasa) tidak popular.
Kakibola penuh yakin, perkongsian pintar seumpama ini tidak akan memberi kerugian kepada mana-mana pihak, sebaliknya memberi pulangan yang baik demi kemajuan dan kemantapan pasukan dan bolasepak itu sendiri asalkan niat yang ada hanyalah untuk melihat bolasepak itu maju dan terus maju. Wallahu'alam.

1 comment:

Ninja Biker said...

doakan poningkatan kemajuan bolasepak malaysia :)

follow blog awak :)

jemput follow blog saya

http://ninjabiker.blogspot.com