Wednesday, March 31, 2010

Prasarana Sederhana, Manafaat Besar
Kali pertama kakibola menjejakkan kaki di bumi Slovakia, kakibola teruja dengan keindahan panorama yang meliputi lanskapnya. Di sepanjang perjalanan dari Lapangan Terbang Antarabangsa Vienna menuju ke hotel penginapan di Zlate Moravce, terbayangkan bagaimana keadaan kelab FC Vion yang bakal menjadi kediaman kami di sepanjang 3 bulan berkelana. Setibanya pasukan di Hotel Vion setelah perjalanan yang mengambil masa hampir 2 jam, kakibola terpegun dengan pelbagai kemudahan yang tersedia dalam sebuah bangunan yang cukup sederhana. Dengan keluasan sekitar 3 hektar, ia merangkumi sebuah kompleks yang terdiri daripada hotel 3 bintang dengan 31 bilik penginapan yang sederhana tapi amat selesa, sebuah stadium yang baik dengan kapasiti penonton 4000 orang, 2 padang latihan (astroturf dan rumput) dan sebuah padang sederhana saiznya untuk latihan penjaga gol dan aktiviti memanaskan badan. Padang latihan ini digunakan mengikut keadaan cuaca yang berbeza-beza dan diselia rapi oleh petugas yang komited terhadap mutu padang.
Di dalam kompleks utama terdapat hotel penginapan, pejabat pentadbiran kelab, restoran, jimnasium, sauna, kolam renang (yang boleh dikawal suhu airnya), sauna, jacuzzi dan bilik urut serta 2 gelanggang tenis yang boleh diubah cara penggunaannya (tertutup ketika musim salji atau terbuka). Lebih menarik ialah bilik persalinan pasukan terletak di bangunan yang sama dan menghubungkanya ke stadium melalui laluan bawah tanah. Inilah yang sepatutnya dimiliki oleh pasukan-pasukan bolasepak "profesional" di Malaysia. Dengan infrastruktur yang ringkas dan mudah tetapi dapat dimanafaatkan sepenuhnya oleh warga bolasepak di sekitar daerah Zlate Moravce. Selain daripada pasukan profesionalnya, kemudahan di kompleks ini turut digunakan oleh pasukan pelapis dan akademi remajanya selain daripada program-program yang berkaitan bolasepak anjuran FC Vion atau Persatuan Bolasepak Slovakia. Mungkin inilah yang sering diperkatakan oleh bekas pemain kebangsaan dan juga jurulatih remaja FC Bayern Munich, saudara Lim Teong Kim. Jika bolasepak Malaysia ingin maju, kemudahannya perlu tersedia dan bukan seperti melukut di tepi gantang.
Di Malaysia, prasarana bolasepak cukup hebat dengan stadium yang gah besarnya tetapi penggunaannya amat terbatas dan bukan dimiliki oleh kelab itu sendiri sebaliknya terpaksa disewa untuk perlawanan dan latihan. Sehingga kekadang timbul soal sewa yang tidak berbayar. Apakah Persatuan Bolasepak Negeri dan kelab bolasepak "profesional" di Malaysia amat ketandusan idea dan sumber untuk mengujudkan sebuah kemudahan sukan yang ringkas seperti di FC Vion ini? Rasanya tidak tetapi lebih suka mengambil pendekatan mudah dengan menyewa, menumpang atau meminjam padang-padang yang terdapat disekitarnya. Maka selagi kemudahan seumpama ini tidak disediakan maka selama itulah aspek pembangunan akan terabai. Mungkin juga Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) boleh mencontohi model kompleks sukan FC Vion ini atau mana-mana kelab lain yang tidak memerlukan sebuah kompleks yang gah besarnya tetapi mampu dimanafaatkan sepenuhnya oleh warga bolasepak. Wallahu'alam.

No comments: