Sunday, November 1, 2009

Liga M 2010 - Kelantan, Perak Antara Yang Tersingkir

Media telah melaporkan bahawa finalis Piala Malaysia 2009, Kelantan, adalah antara pasukan yang tidak layak beraksi dalam Liga Malaysia 2010 bersama Perak, Pulau Pinang, Melaka, Pahang dan Shahzan Muda kerana kegagalan memenuhi syarat Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) yang memerlukan setiap pasukan yang bakal bertanding dalam Liga M 2010 menyelesaikan tunggakan gaji dan caruman kepada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP). Agak mengejutkan juga bila Proton FC membuat keputusan untuk turut menarik diri bersama UPB/MyTeam yang sejak awal lagi telah memutuskan untuk tidak menyertai Liga M 2010. Lebih menghairankan, Sarawak yang sebelum ini telah mengesahkan akan menarik diri, tiba-tiba tersenarai dalam pasukan-pasukan yang akan berentap dalam kempen Liga Premier 2010.
Apa yang kakibola bersama-sama dengan peminat tegar bolasepak negara ingin lihat di sini ialah ketegasan FAM dalam menguatkuasakan peraturan ke atas keenam-enam pasukan yang gagal memenuhi syarat tersebut. Ini penting demi memelihara kredibiliti FAM daripada terus dipersendakan saban tahun oleh ahli gabungannya, apatah lagi masyarakat umum yang telah masak dengan telatah FAM dalam urusan seumpama ini. Peraturan perlu dipatuhi dan dihormati, jika tidak, tidak ada maknanya sebarang peraturan itu jika ianya digubal dan dibuat untuk diengkari. Dalam hal ini, FAM sekali lagi bakal menjadi perhatian umum di atas sebarang keputusan yang bakal dibuat oleh Majlis FAM yang terdiri daripada ahli-ahli gabungannya sendiri yang juga datang dari 6 pasukan terbabit. Jika peraturan Jawatankuasa Pertandingan Tempatan (JKPT) sudah menetapkan syarat-syarat berikut maka seharusnya Majlis FAM perlu menerima peraturan itu dan memutuskan keenam-enam pasukan tersebut tidak layak untuk menyertai Liga M 2010. Ini bagi menjadikannya iktibar atau pengajaran kepada semua pasukan yang berada di bawah naungan FAM dan menyertai pertandingan dibawah penganjuran FAM agar menghormati dan mematuhi segala syarat-syarat dan peraturan-peraturan yang telah diputuskan. Yang lebih penting ialah kredibiliti dan nama FAM akan terpelihara daripada sebarang cemuhan dan kritikan yang mereka sendiri tidak inginkan.
Walaubagaimanapun, harus diingat bahawa FAM terkenal dengan pendiriannya yang tidak pernah konsisten dalam banyak hal. Adakah ini juga bakal menjadi salah satu agenda tidak konsistennya FAM dalam peraturan yang digubal mereka sendiri? Sama-samalah kita tunggu akan keputusannya nanti. Wallahu'alam.

No comments: