Sunday, November 8, 2009

Kelab Di Liga Simpanan...?


Pengerusi Jawatankuasa Pertandingan Tempatan, Dato' Hj Che Mat Jusoh baru-baru ini dalam mengumumkan pasukan-pasukan yang tidak layak mengambil bahagian dalam Liga Malaysia 2010 turut mengaitkan penarikan diri 2 lagi kelab dari Liga Malaysia iaitu, Perak UPB/MyTeam dan Selangor Proton FC. Sesungguhnya penarikan diri kelab dari Liga M bukanlan sesuatu yang mengejutkan. Sebelum ini sudah terdapat beberapa kelab yang hanya beberapa tahun beraksi di dalam Liga Super mahupun Liga Premier yang menarik diri, antaranya ialah Penang NTFA, Selangor MK Land, Public Bank, MPPJ, Kelantan TNB dan Johor Pasir Gudang.
Kakibola pernah mencadangkan supaya kelab-kelab diberi tugas untuk pembangunan belia serta menyediakan barisan pemain pelapis. Alasan ini diberi memandangkan kelab tidak memiliki asas sokongan yang mantap kerana sokongan lebih tertumpu kepada pasukan-pasukan negeri justeru dalam bolasepak profesional, mereka gagal mendapat pulangan atau menjana pendapatan hasil dari pelaburan tinggi yang telah mereka lakukan. Justeru tidak hairanlah mengapa kelab-kelab tidak mampu bertahan lama. Ada pihak yang menyokong penyertaan kelab atas alasan sumber kewangan mereka yang kukuh, tapi harus diingat bahawa penyertaan kelab bergantung sepenuhnya terhadap minat Ketua Pegawai Eksekutif atau Presiden konglomerat tersebut semata-mata. Jika pengurusan tertinggi mereka tidak berminat dengan bolasepak maka akan berkuburlah penglibatan mereka.
Kakibola penuh yakin sumbangan kelab dalam pembangunan dan penyediaan barisan pelapis adalah lebih logik dan efektif. Ini kerana mereka tidak perlu berbelanja tinggi dalam aspek gaji pemain, logistik dan sebagainya. Mereka boleh diserap sebagai kakitangan sepenuh masa, kontrak mahupun sementara di dalam organisasi yang berkenaan. Setiap negeri tidak perlu menghadkan penyertaan kelab dalam liga pelapis (bawah 20 tahun) ini sebaliknya mengalu-alukan sebanyak mungkin penyertaan dan ini bakal membuka ruang yang lebih besar kepada barisan pemain muda untuk beraksi di peringkat yang kompetitif. Bukan seperti sekarang di mana di dalam liga utama, sebuah negeri mempunyai sehingga 3 pasukan sedangkan asas sokongan mereka amatlah terhad. Bayangkan Kuala Lumpur yang populasi mereka amat rendah perlu menyokong 3 pasukan yang mewakili Persatuan Bolasepak Kuala Lumpur (PBKL) - KL Plus FC, Felda United FC dan Kuala Lumpur sendiri. Sepatutnya dalam konteks yang dicadangkan ini, jika Kuala Lumpur menghadapi masalah kewangan, salah satu kelab tersebut boleh mewakili negeri tersebut di dalam liga utama tetapi tidak lebih dari hanya satu pasukan sahaja.
Kini semuanya terserah kepada sikap keterbukaan Jawatankuasa Pertandingan Tempatan Persatuan Bolasepak Malaysia (JKPT) untuk menerima sebarang pandangan dan mengerah kebijaksanaan mereka untuk memastikan tiada lagi insiden penarikan diri kelab dari Liga Malaysia khususnya akibat daripada masalah kewangan. Wallahu'alam.

No comments: