Tuesday, August 25, 2009

Futsal - Antara Sebab Bolasepak Kurang DiMinati?

Apakah betul permainan futsal yang amat digilai oleh remaja kini antara sebab mengapa kurangnya remaja melibatkan diri dalam permainan bolasepak? Gelanggang futsal yang tumbuh bagaikan cendawan selepas hujan di merata tempat di seluruh pelusuk negara gah menggamit kehadiran para peminat sukan futsal untuk beraksi hampir 24 jam. Fenomena ini seharusnya melahirkan rasa bimbang di kalangan penggiat sukan bolasepak.
Tinjauan kakibola di beberapa gelanggang futsal mengakui betapa operasi pusat permainan futsal ini kadangkalanya berjalan seawal 8.00 pagi hingga 4.00 pagi keesokannya, terutamanya di hujung minggu. Manakala tinjauan terhadap mereka yang beraksi dalam sukan futsal ini pula berpendapat, sukan futsal tidak memerlukan latihan yang intensif untuk melibatkan diri dalam mana-mana pertandingan. Mereka juga tidak perlu berpeluh di bawah pancaran terik matahari ketika bermain atau berlatih kerana futsal dimainkan di dalam dewan atau tempat yang berbumbung. Tempoh permainan juga tidak lama. Kalau tidak dimainkan secara kompetitif, mereka boleh bermain secara sosial. Tambahan pula pertandingan futsal begitu aktif dikelolakan dan menawarkan hadiah yang lumayan dengan kos pengendalian yang agak rendah berbanding bolasepak. Media pula berperanan pro-aktif terhadap sukan futsal dan melibatkan diri secara langsung dalam mengendalikan pertandingan futsal berbanding bolasepak.
Jika dilihat dari satu sudut, penggiat bolasepak dan juga Persatuan-Persatuan Bolasepak Daerah (PBD), Persatuan Bolasepak Negeri (PBN) dan khususnya Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) seharusnya risau dengan fenomena ini dan perlu segera menjelmakan sesuatu yang drastik bagi mengembalikan minat para remaja untuk melibatkan diri dalam sukan bolasepak atau kehilangan mereka kepada sukan futsal. FAM dan PBN perlu bijak dalam mengimbangi keperluan dan keutamaan sukan mana yang sepatutnya diberi perhatian dan juga pembangunan. Kemelut dan liputan yang negatif terhadap bolasepak negara lebih memburukkan situasi dan jika tidak ditangani dengan segera, mungkin bolasepak akan berkubur di negara ini. Wallahualam.

2 comments:

Anonymous said...

hmmm.. sorry bro, i think it's unfair to blame it on futsal for FAM's shortcomings.. more people playing futsal is a hard enough evidence that malaysians love their football.. so if we love our football but our stadium is empty who's at fo ault?

KakiBola said...

i'm not blaming futsal..dun get me wrong. it's a situation where fam and the football fraternities must start improving necessary areas required. but its a fact that people are turning their back towards football. it's nobody's fault but it's something that those who love football must do to help get football back to where it is before. i believe none of my words blame futsal...wallahualam