Tuesday, July 7, 2009

Musim 2010 Tanpa Pemain Import Lagi?

The Star 8 Julai 2009 melaporkan FAM kekal melarang pembabitan pemain import dalam Liga Malaysia 2010. Menurut Pengerusi Jawatankuasa Pertandingan Tempatan FAM, Datuk Che Mat Jusoh, krisis kewangan yang melanda pasukan-pasukan yang mengambil bahagian dalam Liga Malaysia 2009 adalah antara alasan mengapa keputusan ini dibuat.
Dalam hal ini, kakibola melihat betapa keputusan yang dibuat ini adalah agak terburu-buru. Seorang Pengerusi seharusnya tidak membuat keputusan bagi pihak lain tentang pengambilan pemain import untuk pasukan mereka. Jika ada pasukan yang mampu untuk mengambil pemain import mewakili mereka dalam persaingan liga, seharusnya perkara ini dibenarkan. Untuk menyediakan pentas yang sama rata dalam pertandingan adalah satu perkara yang mustahil. FAM perlu membenarkan semangat persaingan yang positif untuk memastikan peningkatan dalam kualiti pasukan dan permainan dalam Liga Malaysia. Kalau dulu Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur menggunakan khidmat Fandi Ahmad, Malek Awab dan K.Kannan untuk menguatkan jentera mereka dalam Piala Malaysia sedangkan pasukan-pasukan lain beraksi tanpa pemain import, mengapa ianya menonjolkan suasana persaingan yang positif tanpa ujud sikap dan sifat iri hati pasukan pasukan lain? Mereke kekal bersaing untuk meletakkan pasukan masing-masing dalam kancah liga. Maka dari situlah Liga Semi Pro mula diperkenalkan.
Dalam konteks sekarang, FAM boleh mengenakan syarat kepada pasukan-pasukan yang ingin menggunakan khidmat pemain import untuk meletakkan bon dengan FAM dengan jumlah yang munasabah tanpa ada niat untuk terus meletakkan beban kepada pasukan berkenaan demi kemajuan liga dan bolasepak negara. Wallahualam.

No comments: