Wednesday, July 22, 2009

Liputan Media Malaysia Terhadap Bolasepak Negara..

Kelab bolasepak Manchester United telah pun meninggalkan Kuala Lumpur menuju ke Seoul untuk siri Jelajah Asia 2009 sebagai persediaan musim baru 2009/2010. Kuala Lumpur dilanda demam merah hasil lawatan kelab bolasepak England ini yang mengadakan 2 perlawanan persahabatan menentang pasukan Malaysia di Stadium Nasional Kuala Lumpur pada 18 dan 20 Julai lalu. Apa yang menarik untuk diperkatakan di sini ialah tentang liputan media yang diberikan kepada kelab gergasi dunia ini berhubung siri jelajah mereka. Rata-rata pihak media tempatan memberi ruang yang cukup hebat di atas kehadiran mereka di bumi Malaysia. Segala macam cerita yang boleh kita tonton dan baca dalam pelbagai bentuk media tentang pergerakan pegawai-pegawai apatah lagi pemain-pemain kelab MU ini.
Adakah bolasepak kita mendapat liputan yang sama dalam banyak aspek dari media tempatan? Kakibola tertanya-tanya apakah sumbangan pihak media selama ini mencukupi dalam usaha mengembalikan kegemilangan dan kemeriahan (kalau sekalipun bukan untuk kejayaan) bolasepak negara. Acap kali kita akan lebih dihidangkan dengan berita-berita kontroversi dan negatif tentang bolasepak domestik. Dalam hal ini kakibola merasakan media kita perlu dan mampu bersikap lebih adil kepada bolasepak negara. Apa tidaknya, kekadang jadual atau keputusan Liga Malaysia tidak langsung terdapat di dalam ruang media (baik cetak mahupun elektronik), terutamanya media bahasa Inggeris. Malu sangat ke nak siarkan tentang perihal bolasepak negara sedangkan bolasepak antarabangsa khususnya Liga Perdana Inggeris mendapat tempat yang terlebih istimewa. Tahniah kepada saudara Rizal Abdullah kerana telah berupaya mengemukakan kritikan yang pedas terhadap pihak media Malaysia dalam tulisannya di akhbar tabloid Malay Mail.
Kejayaan sesuatu usaha itu terletak pada promosi dan media Malaysia boleh memainkan peranan yang pro-aktif dalam terus menerus mempromosikan sukan bolasepak negara untuk bacaan, ikutan dan tontonan masyarakat Malaysia. Wallahualam.

No comments: