Tuesday, April 28, 2009

Meriah Di Ruang Penyokong, Suram Di Atas Padang

Kakibola berkesempatan menyaksikan perlawanan akhir Piala FA antara Gergasi Merah, Selangor menentang Wira Merah, Kelantan yang telah diadakan di Stadium Nasional, Bukit Jalil. Final yang menonjolkan kemeriahan luar biasa dengan kehadiran skuad Kijang buat pertama kalinya sejak sekian lama tenggelam dari arus kemeriahan bolasepak tanahair. Dianggarkan seramai 80,000 penyokong bolasepak kedua-dua pasukan telah membanjiri dan memeriahkan stadium dan menyemarakkan lagi suasana final yang memang amat sesuai dan selari dengan namanya.
Namun begitu sayang sekali, kemeriahan di luar padang tidak sama dengan mutu persembahan yang dipamerkan oleh kedua-dua pasukan yang menduduki status pasukan terbaik dalam Liga negara. Apa tidaknya, permainan begitu membosankan di sepanjang tempoh 90 minit permainan. Percaturan taktikal yang kurang tepat yang diterapkan oleh kedua-dua jurulatih juga kurang sesuai dengan kemuncak pertandingan kedua terunggul negara. Kedua-dua pasukan kelihatan terlalu berhati-hati dalam pendekatan mereka dan mengakibatkan banyak kesilapan dan tiada kelancaran dalam permainan mereka.
Rumusan yang ingin kakibola nyatakan di sini ialah betapa jauhnya langkah pasukan atau kelab dari Liga Malaysia untuk beraksi dan menyaingi pasukan lain di dalam pertandingan di peringkat antarabangsa apatah lagi pasukan kebangsaan yang bakal dibarisi oleh pemain-pemain dari kelab dan pasukan negeri. Wallahualam.

No comments: