Tuesday, December 15, 2009

Harimau Muda A Tak Sertai Liga Super - Siapa Untung Siapa Rugi?

Liga Super 2010 yang bakal membuka tirainya 9 Januari ini bakal menyaksikan kehilangan aksi sekumpulan anak-anak muda yang berpotensi besar dalam menyinari bolasepak negara dalam masa terdekat ini. Ini ekoran daripada keputusan Majlis FAM untuk membatalkan penyertaan skuad Harimau Muda A (bawah 21 tahun) dalam saingan Liga Super 2010 bagi memberi laluan kepada Pahang untuk menempatkan diri dalam kelompok elit bolasepak negara. Dalam mesyuarat Majlis FAM yang dipengerusikan sendiri oleh Presidennya, Tuanku Sultan Hj Ahmad Shah, wakil-wakil negeri bersepakat untuk tidak membenarkan skuad Harimau Muda A beraksi dan sebaliknya mahukan pemain-pemain dari pasukan pelapis ini kembali mewakili pasukan negeri masing-masing dalam persaingan Liga Malaysia. Alangkah gelojohnya dan tamaknya wakil-wakil negeri ini. Mereka mengabaikan tanggungjawab untuk melahirkan pemain-pemain pelapis kepada pasukan negara, sebaliknya mahukan pemain yang dibentuk dan dididik oleh Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) sebagai pulangan. Namun begitu, FAM telah memutuskan untuk tidak menyerahkan pemain-pemain ini kepada pasukan negeri dan akan dikekalkan sebagai sebuah pasukan, memandangkan pemain-pemain ini mempunyai kontrak dengan FAM sehingga 31 Jun 2010. Dengan keputusan ini maka persatuan bolasepak negeri yang tergila-gilakan khidmat pemain-pemain muda ini, gigit jari.
Ekoran daripada keputusan Majlis FAM tersebut, kini anak didik jurulatih baru Harimau Muda A, Mohd Azraai Khor Abdullah, bagaikan tiada tujuan untuk terus menggilap dan memperkasakan bakat yang ada pada mereka. Apa lagi pertandingan yang ada untuk mengukur tahap pencapaian mereka di tahun 2010 selain daripada pertandingan jemputan dan persahabatan serta lawatan pendedahan ke luar negara yang tidak akan memberi sebarang motivasi kepada pemain-pemain muda ini. Jutaan ringgit yang dilaburkan untuk membentuk sebuah pasukan pelapis yang berkualiti tinggi kini terbiar akibat tindakan pihak yang tidak bertanggungjawab serta hanya mementingkan diri sendiri.
Walaupun ada desas-desus yang mengatakan bahawa pasukan muda ini akan didedahkan di Liga Singapura (S-League) namun usaha itu belum menampakkan sebarang kenyataan kerana Persatuan Bolasepak Singapura (FAS) mencadangkan agar pasukan Young Lions mereka juga diterima untuk beraksi di Liga Malaysia, namun begitu, hasrat tersebut tidak dapati dipenuhi, sekurang-kurangnya untuk 2010, kerana FAM telah pun memutuskan jumlah pasukan dan pengundian bagi pasukan-pasukan yang mengambil bahagian telahpun dimuktamadkan.
Apapun, adalah diharapkan agar pemain-pemain ini mampu mendapat suntikan semangat yang baru berdasarkan kepada kekuatan mental dan disiplin yang telah dibentuk sekian lama untuk menghadapi apa juga kemungkinan di tahun 2010, insyaAllah. Wallahu'alam.

1 comment:

Zarpeno said...

smua rugi, tadak sapa untung