Friday, October 23, 2009

K-LEAGUE 2009 Di Lancar..

Liga Bolasepak Kedah 2009 atau K-League 2009 bagi merebut Piala Tuanku Sultan Kedah akan dilancarkan pada hari Sabtu 24 Oktober 2009 bertempat di Hotel Regency, Alor Setar, Kedah Darul Aman. Pertandingan edisi 2009 ini menyaksikan saingan 17 pasukan yang terdiri daripada Persatuan-Persatuan Bolasepak Daerah (PBD), Persatuan Bolasepak Melayu, India dan Cina Kedah berserta beberapa kelab gabungan. Pertandingan ini dihidupkan semula bagi memastikan kesinambungan pembangunan bolasepak Kedah selari dengan moto K-League itu sendiri - Menjana Kemajuan Pembangunan Bolasepak Kedah - yang memerlukan kehadiran lebih ramai bakat-bakat muda bagi menonjolkan kemampuan mereka.
Liga bolasepak di negeri Kedah kali terakhir pernah dianjurkan sebelum ini pada tahun 2007 gagal ditamatkan dengan jayanya akibat kemelut kewangan dan juga beberapa penyalahgunaan kewangan oleh mereka yang diamanahkan untuk mengendalikan liga berkenaan. Kerajaan negeri yang baru kini telah menyuntik modal penganjuran sejumlah RM60,000.00 kepada Persatuan Bolasepak Kedah (KFA) bagi menjayakan K-League 2009 di mana pertandingan ini akan bermula pada 7 November 2009 dan perlawanan akhirnya dijadualkan pada 26 Disember 2009 di Stadium UUM, Sintok, Kedah Darul Aman. Bagi memastikan kelancaran pengendalian K-League 2009 ini, Universiti Utara Malaysia (UUM) telah dilantik sebagai sekretariat pertandingan yang akan diketuai oleh Encik Shafferi Rejab yang juga Pengerusi Jawatankuasa Padang dan Pertandingan KFA.
Apapun, adalah diharapkan dengan usaha ini ramai lagi bakat-bakat baru dapat dicungkil untuk diketengahkan ke peringkat yang lebih tinggi sepertimana munculnya bintang-bintang umpama Muhamad Radhi Mat Din, Akmal Rizal Ahmad Rakhli, Badrol Bakhtiar dan Ahmad Shakir Ali, insyaAllah.

No comments: