Monday, August 10, 2009

Liga Malaysia 2010 - Jangan Tarik Diri?


Kakibola tersenyum apabila membaca tulisan Dato' Raja Ahmad Raja Zainuddin dalam ruangannya dalam sebuah akhbar tempatan hari ini. Selaku bekas Pengerusi Jawatankuasa Pertandingan Tempatan (JKPT) Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) sudah tentu beliau arif dan masak dengan hal ehwal pertandingan bolasepak tempatan.
Terkini, kakibola terdengar rungutan dan rasa marah teman-teman jurulatih yang mewakili kelab di dalam Liga Malaysia tentang cadangan terbaru FAM untuk format Liga Malaysia 2010. Sekalipun keputusan muktamad belum lagi dibuat namun begitu cadangan yang dikemukakan oleh FAM melalui JKPT yang dipengerusikan oleh Datuk Che Mat Jusoh seharusnya mengundang rasa marah dan kecewa mereka. Dua cadangan FAM yang dimaklumkan oleh teman-teman kakibola ialah untuk memisahkan kelab dan negeri dalam 2 liga yang berbeza atau penyertaan dalam Liga Super (Utama) akan dibesarkan lagi dari 14 pasukan musim ini kepada 16 pasukan di mana 3 pasukan dari Liga Premier dinaikkkan dan 1 pasukan dari Liga Super diturunkan. Makanya pasukan anu tu terselamatlah lagi hayatnya dek kemurahan hati JKPT.
Bagi kakibola, kelab-kelab bolasepak seharusnya menerima cadangan yang pertama iaitu memisahkan diri mereka dari pasukan bangsawan (negeri) yang lebih mendominasi pentas polisi dan jaguh dalam membuat keputusan demi menjaga kepentingan diri sendiri daripada melihat pembangunan bolasepak secara meBoldnyeluruh. Penarikan diri mereka adalah wajar untuk membuktikan kepada FAM dan juga Persatuan Bolasepak Negeri (PBN) tentang kemampuan mereka untuk menguruskan pasukan secara profesional tanpa bergantung kepada sumbangan kewangan dari FAM. Namun begitu pemisahan ini perlu dibuat dengan bersyarat iaitu kelab-kelab yang berada di dalam Liga Malaysia dibolehkan berurusan terus dengan FAM tanpa perlu melalui PBN. Apapun sudah tentu akan ada pro dan kontranya dan setiap ruang yang boleh diperbaiki wajarlah ditangani dengan baik dan berhemah jika ingin mencapai sesuatu yang positif.
Apapun, jika benar kata teman kakibola akan cadangan FAM untuk hanya menurunkan sebuah pasukan dari Liga Super ke Liga Premier musim depan, maka wajarlah sukan bolasepak negara kita diboikot sepenuhnya kerana ianya jelas dan paling jelas betapa pasukan elit akan sentiasa dilindungi. Wallahualam.

No comments: